Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Окончателно бяха приети законодателни промени, които засягат принудителното събиране на данъци

Длъжниците вече сами определят вида и реда на погасяваните задължения

Снимка: БГНЕС

Когато задълженото лице не е в състояние да погаси едновременно публичните си задължения, установени от НАП, до започване на принудителното им събиране длъжникът има право да заяви вида и реда на задълженията, които иска да погаси. Това решиха депутатите с окончателно приетите промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Записаните видове задължения са за данъци и други задължения към бюджета, за здравноосигурителни вноски към Здравната каса, за осигурителните вноски към социалноосигурителните фондове и за задълженията за допълнително пенсионно осигуряване.

Това решение парламентът взе, след като Конституционният съд изтъкна, че не може и не трябва да се смесват публичните задължения, тъй като се нарушават гражданските права. Така, на практика, със здравните вноски не могат да се погасяват данъци.

Председателят на Бюджетната комисия в НС Йордан Цонев заяви при приемането на промените:

В срок до три месеца от влизане в сила на този Закон длъжникът може да посочи по ред и начин, определени със заповед на изпълнителния директор на НАП, видът на публичните задължения, които да бъдат погасявани.

Председателят на парламента Михаил Миков също взе отношение:

Призив към НАП, бързо да публикувате заповедта, да не стане така, че да изтече срокът и вие да не сте я публикували, защото ще попречите да се упражняват правата.

Ако срокът за внасяне на две или повече задължения от един и същи вид изтича на една и съща дата, те се погасяват съразмерно, решиха депутатите.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна