Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангела Меркел пристига на посещение в Лондон

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел пристига на посещение в Лондон, на което британските политици гледат с надежда за промени в Европейския съюз.

Ангела Меркел е готова да даде специални уверения на Дейвид Камерън, че при един ревизиран договор за членство в ЕС ще бъдат защитени интересите на Великобритания и останалите страни, които са извън еврозоната, твърдят източници от Берлин, цитирани от "Гардиън”. Германският канцлер пристига на посещение в Лондон в четвъртък, където ще се срещне с кралицата, ще произнесе реч в парламента и ще проведе отделни срещи с лидерите на трите основни политически партии.

От Даунинг стрийт смятат, че Меркел ще бъде основната политическа фигура в ЕС за търсене на компромиси, ако Камерън спечели общите избори през 2015-а година и се опита да предоговори британското членство преди евентуален референдум през 2017-а година. Освен това британските министри виждат в лицето на Меркел единомишленик за прекратяване на така наречения "туризъм за социални помощи” в рамките на ЕС. Политически наблюдатели обаче предупреждават, че дори и Меркел да се опита да помогне на Камерън, тя едва ли е готова да премине определени граници и едва ли ще загърби германските интереси, които включват стабилност на еврото.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна