Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевнелиев: Не увреждането прави хората непълноценни, а средата, която не може да ги възприеме

Снимка: БГНЕС

Не увреждането прави хората непълноценни, а средата, която не може да ги възприеме. Това посочи президентът Росен Плевнелиев, който участва във форум, свързан с втората годишнина от ратификацията на конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания. По данни на Световната здравна организация един милиард са хората с увреждания в света. До 2020-а година ЕС пое ангажимент да изгради Европа без бариери за 80 милиона души с увреждания, посочи президентът и припомни думите на Айнщайн: 

Всеки човек е един гений, казва той, но ако оценявате рибата по способността й да изкачи дърво, тя цял живот ще вярва, че е глупава. Не увреждането прави хората непълноценни, а средата, която не може да ги възприеме.

Новият подход към хората с увреждания изисква законодателни промени, допълни Плевнелиев:

Необходимото условие за участие на хората с увреждания в обществено-икономическия живот е премахването на бариерите пред достъпността. Не е достатъчно просто само да направим достъпни тротоари в градовете, трябва да се осигури равноправен достъп до физическата среда, до транспорта, информационните и комуникационни технологии, структури, стоки, услуги.

Тази година се предвижда реконструкция на трамвайната линия по булевард "България". В проекта е заложена пълна достъпност за хората с увреждания, посочи кметът на София Йорданка Фандъкова.

Общо 600 електронни информационни табла на спирките на градския трарспорт, предвиждаме да имат и аудиомодул за обявяване за хората с увредено зрение. В момента тече една мащабна програма за модернизация на градския транспорт. Новите превозни средства са с предвидени съоръжения, достъпни за хората с увреждания. Новите детски градини, които строим, ще бъдат с изключителна достъпност.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна