Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВМРО и българи от Македония на протест за по-достъпно българско гражданство

Снимка: БГНЕС

Българи от Македония и ВМРО протестираха пред Министерството на правосъдието с искане да се улесни процедурата за получаване на българско гражданство. Според тях пречките за придобиване на паспорти са изкуствено създадени.

Около стотина души се събраха на "Славянска" 1, за да подкрепят нашите сънародници и изразиха притеснението си от административните изисквания за получаване на гражданство.

Нямат право. Кой им дава такова право на тези еничари да не ни дават българско гражданство на македонските българи? Македонските българи винаги са били най-големите български националисти. Нас ни е майка България, а татко ни е Македония. Има много хора, които там са българи, заявиха събралите се.

Освен улесняване на процедурата протестиращите поискаха и оставката на кабинета.

Не става въпрос за двойната политика, за тези еничари, комунистически бандити тука, това са комунисти, еничари на едно тяло, това се случва, не става въпрос за гражданство. Как може една еничарка да казва кое е българин? Толко ли не размислуват в България?

Председателят на ВМРО Красимир Каракачанов определи действията спрямо българите в Македония като национално предателство и заяви, че протестите няма да спрат.

Вижте какво пишат нашите в скопските вестници. Казват, България официално призна, че в Македония няма българи. Браво на българското правителство. Ако иска да падне крушата, трябва да друсаш дървото. Ние друсаме дървото, това няма да е последно, защото ние не сме ранобудни, но можем да бъдем радикални, каза председателят на ВМРО Красимир Каракачанов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна