Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП, ДПС и ГЕРБ коментираха евентуално президентско вето на текстове от Изборния кодекс

Снимка: БГНЕС

Политическите сили коментираха в парламента намерението на президента Росен Плевнелиев да наложи вето на текстове от Изборния кодекс.

Заместник-председателят на парламента и вносител на новите изборни правила Мая Манолова заяви, че публикуваното съобщение на пресцентъра  на президентството не дава основание за коментари.
Вместо указ с мотиви, получихме съобщение на пресцентъра, някакво продължение на рубриката "ТАСС е упълномощена да заяви".  Притеснителното е, че от тази интерпретация излиза, че едва ли не президентът ще налага вето върху текстове, които не  фигурират в Изборния кодекс. Мисля, че след като президентът каза устно А, трябва  да каже писмено Б, за да можем ние да кажем В-вето и Г-гласуване на вето.

От ДПС също се въздържаха от коментари, преди да са излезли мотивите на президента. Мустафа Карадайъ обясни:
В момента коментираме едни предположения, едни изявления, които ги четем от пресцентъра на президентската администрация. Живот и здраве, разчитаме, надяваме се, убеден съм, най-вероятно има добри експерти в президентската администрация, които ще изложат и своите си мотиви, ще се съобразим с тях.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов защити отново тезата, че новият Изборен кодекс всъщност е старият:
Не мога да коментирам действията на президента. Знам, че този Изборен кодекс е старият изборен кодекс и че лъжеха осем месеца обществото, че ще правят нов Изборен кодекс, за да отдалечат колкото може повече времето до избори. Това е безспорната истина. От тук нататък да коментираме в детайли няма никакъв смисъл. Госпожа Мая Манолова лъга, лъга, лъга и какви ли не пиари си прави с неправителствените организации и накрая - същият кодекс, уж нов, коментира Борисов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна