Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турският външен министър се включи в петъчната молитва в пловдивската Джумая джамия

Снимка: БГНЕС
Министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу, който е на посещение у нас, се включи заедно със стотици вярващи мюсюлмани в петъчната молитва, водена от главния мюфтия Мустафа Хаджи в пловдивската Джумая джамия. Заради посещението в храма на турския външен министър, районът беше под засилено полицейско присъствие. Преди това, Ахмет Давутоглу се срещна с областния управител Венцислав Каймаканов и гостува на турското консулство в Пловдив

В Джумая джамия министърът на външните работи на Турция разгледа и пораженията, нанесени по време на протестите преди две седмици. Счупените стъкла на едно от помещенията към джамията още не са сменени. Той  не направи изявление по този повод, но главния мюфтия Мустафа Хаджи заяви: Той каза, че това не са въпроси, които трябва да ни скарват, но добрите отношения между мюсюлмани и немюсюлмани трябва да продължат. Това е целта на всички. Добрите отношения към всички е важно за всеки, както за него, така и за нас.

Гостувам с голямо удоволствие на Пловдив, в чиято хилядолетна история съжителстват различни култури и религии,  заяви след срещата си с областния управител Венцислав Каймаканов министър Давутоглу. Двамата са  обсъдили възможностите за инвестиции и за икономическо и културно сътрудничество.

Турция и България са приятелски, съюзнически и партньорски две държави. И наистина сме съседи, не само заради българите казваме комшия, а в това съседство Пловдив е най-важното за нас.  Говорихме и да има въздушна линия между Пловдив и Бурса, каза още Ахмет Давутоглу и допълни, че тази възможност ще бъде предмет и на следващи разговори.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна