Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От днес плащаме на НАП по четири отделни сметки

| обновено на 04.03.14 в 09:52

От днес ще плащаме задълженията към НАП - данъци, глоби и осигуровки, по четири отделни сметки. Промяната е в сила от 1-ви март, но на практика ще се прилага от първия работен ден на месеца. Тя бе разписана след решението на Конституционния съд да обяви единната сметка за противоконституционна.

Плащанията на данъци ще се извършват по поредността на тяхното възникване, но към НОИ и Здравната каса чрез заявления може да бъде покриван избран период. Последната сметка е за вноските за втора пенсия. 

Промяната няма да наруши хода на данъчната кампания, увери говорителят на НАП Росен Бъчваров

Промяната не би следвало да създава сътресения или проблеми, още по-малко хаос. 

Сроковете за подаване на декларациите и плащането на дължимото остават. 

В предаването „Преди всички“ председателят на Института на дипломираните експерт счетоводители Бойко Костов каза, че с промяната няма да се стигне до затруднения за бизнеса: До известна степен ще се минимизират възможностите за грешки, тъй като няма да може в една сметка да се превеждат както осигурителни, така и данъчни плащания. Тъй като НАП при системата на единната данъчно-осигурителна сметка не отчита аналитично, по видове, задълженията на отделните лица, сега ще се минимизира възможността от грешки.

Ако престане смесването на данъчни и осигурителни плащания това ще е добре за бизнеса. Но когато се взимат такива решения е добре да бъдат съобразени с микро и малките предприятия в България, които в момента са на ръба на оцеляването. Всеки лев, даден отгоре, се явява като тежест за техния бизнес, заяви заместник-председателят на Националната занаятчийска камара Даниела Стоянова.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени