Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ изготви предложения за преодоляване на дискриминацията на жените

Снимка: БГНЕС

Над 180 хиляди българки са загубили работата си през последните четири години заради икономическата криза у нас. Тази статистка представиха от КНСБ по повод предстоящия Международен ден на жената 8-и март.

Неприятната статистика е на фона на общата стагнация и загуба на работни места, но жените, според данните, са по-потърпевши от продължаващата криза. Работещите българки в края на миналата година са били 1,4 милиона, което представлява 43 процента от заетостта. В същото време жените получават около 30 процента по-ниски пенсии от мъжете и то при равен труд и стаж.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров обърна внимание на още данни:

В сегашната реалност около 60 процента от висшистите в България, т.е. преобладаващата част, са жени, което е добър знак, но в същото време на ръководни позиции във фирмите, в предприятията, в администрацията е обратната тенденция - продължават мъжете да доминират. Специално 35 процента от ръководните постове, всъщност, се заемат от жени, нещо очевидно, което показва продължаваща дискриминация в кариерното развитие и възможности, които даваме на нежния пол.

За да се промени тази тенденция, синдикатът е изготвил няколко предложения:

За осигуряване на достъп до обучение по време на родителски отпуск за надграждане на професионални и ключови компетенции могат да бъдат намерени допълнителни резерви, чрез които по договаряне да се установяват типови режими на работно време за жените, за по-добро съвместяване на трудовия и семейния живот, допускане на възможност част от платения годишен отпуск до два дни да се ползва инцидентно само с уведомяване в разумен срок на работодателя при нужда. Да се осигуряват специализирани програми. Казано простичко - ваучерна система за социални услуги в дома.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени