Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лоран Фабиюс: Европейският съвет може да гласува санкции срещу Русия

| обновено на 05.03.14 в 12:47
Лоран Фабиюс

В рамките на заседание на международната група за подкрепа на Ливан в Париж, държавният секретар на САЩ Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров ще обсъдят конфликта в Украйна. Франция предупреди, че още утре Европейският съвет може да гласува санкции срещу Русия, ако дотогава няма деескалация на кризата в Крим.

Европейският съюз е готов утре да наложи нови санкции на Русия, ако тя не действа за отслабване на напрежението в Украйна и не приеме създаването на контактна група за изход от кризата - заяви френският външен министър Лоран Фабиюс пред телевизия БФМТВ. Според него санкциите, заедно с прекъсването на подготовката на срещата на Г8 в Сочи, ще засягат визите, икономически преговори и замразяване на авоарите на някои руски олигарси.

За санкции срещу Москва предупреди снощи и френският президент Франсоа Оланд. Русия се впусна в рискована ескалация. Ролята на Франция и Европа е да окаже всичкия нужен натиск, включително санкции, за да се стигне до диалог и политически изход от кризата, каза президентът.

Той уточни, че украинският конфликт ще бъде обсъден на днешната международна среща за подкрепа на Ливан. Тя ще бъде повод за разговор между американския държавен секретар Джон Кери и руския външен министър Лавров, който се среща за първи път със западните си колеги от установяването на руския контрол в Крим. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна