Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще изчака позицията на ЕС, преди да реши дали ще подкрепи санкции срещу Русия

| обновено на 05.03.14 в 13:22
Снимка: БГНЕС

България ще изчака позицията на Европейския съюз, преди да реши дали ще подкрепи евентуални икономически санкции срещу Русия. Това стана ясно от думите на вицепремиера Цветлин Йовчев. Утре лидерите на Европейския съюз се събират извънредно заради ситуацията в Украйна.

На вчерашното си заседание Съветът по сигурността към правителството не е взел решение дали България ще подкрепи евентуални санкции срещу Русия, посочи вицепремиерът Цветлин Йовчев.

Това са теми, които в момента все още се обсъждат в ЕС. Ние към момента няма да избързваме преди да приключи тази дискусия, преди да се вземе решение.

Няма оценка как ще се отрази на България евентуално суспендиране на визите за руски граждани:

Тази оценка изисква време. Това е само идея. Влошаването на отношенията и развитието на кризата ще повлияе косвено в много други области.

Очаква се утре да бъде първото заседание на Националния щаб, който ще следи обстановката в Украйна. В щаба ще има представители на Енергийното министерство, Държавния резерв, Външно министерство и МВР.

Създава се организация, където ще има дежурни, които ще се събират всеки ден, но когато има нужда да се вземе решение, което касае повече от една институция, то ще бъде взето.

По темата за това кой ще оглави Националната служба за охрана след оставката на генерал Тодор Коджейков, Йовчев отрече, че постът ще заеме заместникът му Васил Маринов:

Ще се съобразим с това, което ще предложи президентът. Разбира се, че ще има съгласуване, разбира се, че ще има консултации по тази кандидатура. Мисля, че в един кратък период от време вероятно ще се вземе някакво решение. Няколко дни предполагам. Няма да е моят заместник. Моят заместник ще си остане заместник-министър. Има много работа, която да върши в Министерството на вътрешните работи.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна