Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Засега няма основание да се прогнозира спиране на газовите доставки заради кризата в Украйна

| обновено на 05.03.14 в 14:43
Снимка: БТА

Премиерът Пламен Орешарски  обяви  в парламента, че дори ако възникнат проблеми със снабдяването с газ заради кризата в Украйна, страната ни има резерви за два месеца.

На този етап няма сериозно основание да се прогнозира спирането на газовите доставки заради кризата в Украйна, посочи премиерът Пламен Орешарски по време на блицконтрола в парламента. Премиерът увери депутатите, че правителството следи внимателно доставките на газ от „Газпром“ към Украйна, Европа и България:

Нямаме сериозни основания на този етап да прогнозираме спиране на газовите доставки. Украйна засега плаща. Дългът, който е натрупала, е несравнимо по-малък спрямо 2009-а година, когато имаше наистина голямо натрупване на неразплатени задължения. Ние от миналата седмица нагнетяваме газ в Чирен. Количествата там са такива, че при евентуално, подчертавам, евентуално спиране на газовите доставки, при рационализиране на доставките вътре в страната, бихме могли да ползваме това хранилище приблизително месец и половина. Като добавим и собствения газ - около 10 на сто от потреблението, това би ни дало известно спокойствие за два месеца напред.

Защитата на българското малцинство в Украйна е една от точките в плана за действие на Кризисния щаб, каза още Пламен Орешарски. Той припомни, че една от целите на вчерашните срещи на външния министър Кристиан Вигенин в Киев е била именно за зачитането на правата и свободите на сънародниците ни.

В това число е било подчертано, че ние не насърчаваме по никакъв начин действия, които да намаляват правата на гражданите от каквато и да е националност в Украйна, в това число например Закона за езиците. Ще се стремим и занапред да насърчаваме правителството в Украйна което и да е то при евентуални нови избори тази година да спазва правата и свободите на всички граждани на територията на Украйна, като естествено акцентът ни да бъде състоянието на нашето малцинство.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна