Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Менда Стоянова: Законът за Сметната палата е политическа поръчка

| обновено на 06.03.14 в 12:19
Снимка: БГНЕС

Народното събрание започна обсъждането на Закона за Сметната палата, внесен от БСП и ДПС. С него се връща колективният модел за ръководство, което се състои от 9 души - председател и членове. Председателят и членовете се избират и освобождават от Народното събрание за срок от 7 години. Председателят не може да бъде преизбиран за втори мандат. 

Депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова обвини вносителите, че законът е политическа поръчка на БСП и ДПС, с която Сметната палата се превръща в инструмент за рекет към "свои" и репресия към "чужди". 

Един от вносителите на закона - Йордан Цонев от ДПС, увери, че новият закон всъщност връща стария от преди 2011-а година: 

Всички текстове - и за професионална квалификация, са възстановяване на закона, с който под председателството на същия председател на Сметната палата България затвори глава 28 и беше приета в Европейския съюз.

Йордан Цонев цитира случай за намеса на ГЕРБ в работата на Сметката палата, като бившият вътрешен министър Цветанов е поискал в доклада си Сметната палата да включи предложен от него текст. Това нажежи емоциите в залата и ГЕРБ поиска председателят на Палатата Валери Димитров да каже в залата дали ГЕРБ са се намесвали в неговата работа.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна