Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златанова: Лошо е, че ССБ няма кандидат за главен съдебен инспектор

Снимка: БГНЕС
Правосъдният министър Зинаида Златанова призова магистратите да не се държат като политици. Повод стана признанието на Съюза на съдиите в България, че нито един от десетимата съдии, номинирани за поста главен съдебен инспектор, не е дал съгласието си кандидатурата му да бъде официално издигната.

Ако трябва и останалите професионални организации да се включат в този процес, за да може да бъдат убедени политиците, че това мислят магистратите. Нека магистратските, и най-вече съдийските организации, да седнат на една маса. Защото започва да ми прилича, че магистратите се занимават с политика.

Правосъдният министър Зинаида Златанова изрази притеснение от проваления опит на Съюза на съдиите в България да номинират свой кандидат за главен съдебен инспектор. На няколко пъти тя нарече "много лошо" това, че нито един от десетте номинирани от Съюза магистрати не се е съгласил кандидатурата му да бъде официално издигната:

Както критикуваме проект на Наказателен кодекс, без да сме го чели дори, както критикуваме хора, които не познаваме, само защото смятаме, че някой неподходящ, който ние не харесваме, го е предложил. Всичко и всички са подложени на, как да кажа, дори оклеветяване публично в много случаи, нормално е хората да се притесняват. Разбира се, има и такива хора, които се притесняват вероятно от себе си, от миналото си, от биографиите си, не го изключвам, не го изключвам и в съдебната система.

Златанова призна, че е силно притеснена, защото до края на годината трябва да бъде избран нов председател на Върховния касационен съд и близо 100 административни ръководители на съдилища и прокуратури.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна