Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът отложи гласуването на промените в Закона за потребителския кредит

Снимка: БГНЕС

Депутатите оставиха за утрешното си заседание гласуването на първо четене на промените в Закона за потребителския кредит. Според тях предсрочното погасяване на жилищни и ипотечни кредити ще става без наказателна лихва след първата една година. Ако това се случи, през първата година наказателната лихва не може да бъде повече от 1 процент. Един от вносителите - депутатът Румен Гечев от БСП, обясни с пример промените.

Ако гражданинът Иванов е теглил заем на 1-ви януари 2014-а година и се прехвърли към друга банка примерно на 7-и юни 2014-та година, той ще заплати до един процент от теглената сума за предсрочно погасяване на кредита. Но ако гражданина и неговото семейство са направили вече 12 плащания, 12 вноски по кредита, след това те не дължат никаква допълнителна такса за това, че те преминават към обслужването на кредита си към друга банка чрез рефинансиране, каза Гечев.

С промените отпада таксата за разглеждането на молбите за получаване на кредит. Предвижда се и възможност кредитополучателят да има право да избира дали да отговаря за кредита с цялото си имущество или само до размера на обезпечението, като при този вариант кредитът ще бъде по-скъп.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна