Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е кулминацията на "Кукерландия"

Днес е кулминацията на Международния маскараден фестивал "Кукерландия" в Ямбол. В конкурсната програма са включени кукерски групи от всички краища на страната. Над триметрови маски са най-голямата атракция на фестивала, 

Днес и утре ще е състезателното дефиле на кукерските групи, за чието автентично представяне ще следи жури с председател проф. Георг Краев. За победителите е гласуван награден фонд в размер на 10 000 лева, като двете най-добри групи ще получат парична премия от по 2 000 лева.  Силно и разнообразно ще бъде присъствието на чуждестранните групи в тазгодишната „Кукерландия”. Формации от пет държави ще пресъздават най-доброто от своя фолклор в специалната концертна програма - „Празник без граници”, който започва днес от 16 часа. Преди техния концерте предвиден импровизираният конкурс за най-атрактивна кукерска „булка”, тематично обвързан с празника на жената - 8 март.

Община Ямбол тази година инициира кампанията „Спомен от Кукерландия - 2014”, в нея със свои фотоси могат да се включат както любители фотографи, така и професионалисти. Постъпилите снимки ще бъдат публикувани на сайта на община Ямбол, а най-добрите фотоси ще бъдат използвани за реклама на фестивала в навечерието на следващото издание на „Кукерландия”. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна