Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ядрените преговори между Иран и Запада нямат гаранции за успех

Ядрените преговори между Иран и великите сили са "трудни" и няма "гаранции за успех" за постигане на окончателно споразумение, заяви върховният европейски представител за външната политика Катрин Аштън, която е на първото си посещение в Техеран.

Това са трудни, съдържащи предизвикателства преговори, и няма гаранции за успех. Много е важно иранският народ да подкрепи усилията на външния министър и екипа му; с подкрепата на международната общност за моите усилия трябва да си поставим за цел да стигнем, отбеляза Аштън на обща пресконференция с иранския си колега Мохамад Джавад Зариф.

От своя страна иранският първи дипломат подчерта, че споразумението е в интерес и на двете страни. Иран ще приеме решение само ако то зачита суверенитета му и правата на иранския народ. В интерес на иранците е да няма съмнения в намеренията на Иран, защото ние нямаме никакви намерения да разработваме ядрени оръжия.

Групата 5+1 (петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН: САЩ, Русия, Великобритания, Франция и Китай - плюс Германия) сключи през ноември временно споразумение с Иран и води в момента трудни преговори за окончателно споразумение с цел уреждане на иранския ядрен проблем.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени