Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брюксел се притеснява, че няма успокояване на обстановката в Крим

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия изрази тревога, че няма признаци за намаляване на напрежението на Кримския полуостров. Междувременно стана ясно, че може да има забавяне на преговорите между Брюксел и Москва за "Южен поток".

Вместо това виждаме признаци за увеличаване на напрежението, посочи Мая Кочиянчич – говорител на върховния представител за външната политика Катрин Аштън, като добави, че се увеличава руското военно присъствие на Кримския полуостров, както и изолацията му от останалата част на страната:

През почивните дни пристигнаха и много тревожни информации за хора, които са били бити, арестувани или отвлечени, както и за продължаващи откази международните наблюдатели от ОССЕ да бъдат допуснати в Крим, каза Кочиянчич. Тя подчерта, че Европейският съюз продължава да смята преговорите за единствено решение на проблема – независимо дали те ще са преки, между Киев и Москва, или с посредничеството на контактна група, в която Европейският съюз е готов да се включи.

Работата по подготовка на евентуални санкции за Русия е в ход. Въпросът ще бъде обсъждан отново идния понеделник на редовното заседание на външните министри. От Европейската комисия потвърдиха, че на фона на общите отношения Брюксел-Москва в момента, не е изключено да се забави работата на контактната група, създадена да търси решения за междуправителствените споразумения за "Южен поток", сключени с Русия от 6 страни от Евросъюза, след които е и България.

Междувременно Европейската комисия обяви, че подготвя първата част от обещаната на Украйна финансова помощ, както и едностранни търговски мерки, които да подпомогнат икономиката на страната – и че очаква те да са факт в следващите дни и седмици.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна