Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великденските добавки - с пенсиите за април

Снимка: БГНЕС

Правителството реши към пенсиите за месец април да бъдат изплатени великденски добавки.

40  лева  ще получат възрастните хора с пенсии до 150 лв.  30 лева са добавките  при пенсии до 251 лева. Останалите ще имат по 20 лева допълнително.

Правителството е избрало да подпомогне всички пенсионери по Великден, защото по Коледа миналата година добавки са дадени само на най бедните пенсионери. Социалният министър Хасан Адемов съобщи ,че повечето от  хората които ще получат допълнителни енергийни помощи от 30 лева също са бедни пенсионери.

Между 12 варианта за разпределение на великденските добавки е избран деференцираният, който разпределя парите между всички пенсионери. 327 хиляди от тях са тези, които ще вземат по 40 лева и са с доход до 150.

738 хиляди пенсионери взимат по 30 лева и най голямата група с добавка от 20 лева са милион 120 хиляди. Адемов е убеден, че и сега ще има недоволни:
  Едни от размера, други от самата еднократна подкрепа. Знаете, че винаги има различни мнения по въпроса за еднократната финансова помощ. Тази мярка е в посока на това да разхлабим силно стегнатия финансов колан по време на предишното управление. Може да е с една дупка, но финансовият колан леко е разхлабен.
   Социалният министър коментира още, че има политическа воля добавките по Великден и Коледа да станат традиция.
   Естествено, че има значение как се движат приходите в бюджета, но пак повтарям, на този етап това е декларирана политика, която се надявам  да бъде изпълнена от всички до края на годината. Това, което можем да кажем е, че това е политика,  която  ще се опитаме да работи, каза социалният министър.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна