Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сирия затваря посолствата си в Кувейт и Саудитска Арабия

Бан Ки-мун, Бокова и Брахими със съвместна декларация за сирийското културно наследство

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Сирия реши да затвори посолствата си в Кувейт и Саудитска Арабия заради отказа на тези страни да акредитират дипломатите й, съобщиха дипломатически източници в Дамаск, цитирани от Франс прес.

От началото на сирийския конфликт монархиите в Персийския залив, по-конкретно Саудитска Арабия, Катар и Кувейт, подкрепят бунта срещу Башар Асад, за да контрират влиянието на Иран - основен регионален съюзник на режима на Асад, припомня Франс прес.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и международният посредник за уреждане на сирийската криза Лахдар Брахими излязоха със съвместна декларация в защита на културното наследство на Сирия.

Продължаващата вече три години война в Сирия нанесе непоправими загуби на културното наследство, а разграбването на произведения на изкуството и археологически ценности достигна безпрецедентни мащаби, се казва в декларацията.

Християнски и мюсюлмански културни паметници са подложени на атаки, заявяват тримата и искат разрушаването им да бъде спряно. Те настояват задачата за спасяване на сирийското културно наследство да стане част от по-широките усилия за прекратяване на насилието и за мирно урегулиране на въоръжения конфликт в страната.

Отправя се и призив към световните митнически служби, към антикварите и туристите да бъдат "нащрек" и да проявяват произхода на културните ценности, които могат да бъдат незаконно внесени, изнесени или заложени за продан.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна