Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дейвид Камерън се опитва да съживи близкоизточния мирен процес

Дейвид Камерън разговаря с президента на Израел Шимон Перес
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Опитите за съживяване на близкоизточния мирен процес ще доминират през втория ден от посещението на британския премиер в Израел и на Западния бряг. Дейвид Камерън ще се срещне с бившия британски премиер Тони Блеър, който е представител на "квартета за Близкия изток" в района.

По-късно той ще замине за Витлеем за среща с президента на палестинската автономия Махмуд Абас. Очаква се Камерън да обещае нови средства в помощ на палестинските компании за достъп на чуждестранните пазари.

Британският премиер освен това иска да бъде реализирана програма за обучението на 1000 жени - бежанци в Газа. Камерън отбеляза, че цели разкриване на работни места и бизнеси, от които да имат полза и израелците. По време на речта му в израелския Кнесет той призова политиците на страната да намерят сили да постигнат сделка с палестинците така, че да бъде решен старият конфликт.

Дейвид Камерън осъди ракетните нападения срещу Израел в първия ден на посещението му, за които отговорност пое групировката "Ислямски джихад". Израелски танкове отвърнаха с изстрели по предполагаеми позиции на нападателите.

За последен път Дейвид Камерън е бил в Израел през 2009-а година, като лидер на британската опозиция.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна