Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинският съвет в Стралджа е против възстановяването на оръжейната база "Стралджа-Мараш"

Снимка: БГНЕС

Общинският съвет в Стралджа се обяви против възстановяването на оръжейната база "Стралджа-Мараш". Преди две години след експлозия в тази база загинаха трима души, а ранените бяха десетки. 

Съветниците са притеснени от искането на собствениците на базата за възстановяване на складовете за съхранение на боеприпаси и взривни материали, заяви председателят на Общинския съвет Атанаска Кабакова.

Те искат да си развиват дейност със съхраняване на едно твърде голяма количество тротилов еквивалент. Това са 250 тона. Нещо, което не може да не ни безпокои. Нашето становище е една обществена позиция, така че би било редно министър Михайлова добре да прецени онова, което хората на територията на община Стралджа желаят, обясни Кабакова.

Инициативният комитет от Лозенец, селото, което пострада най-много от взривовете, също излезе с искане до министъра на околната среда да не се разрешава възстановяването на базата.

Същевременно там има все още около 19 000 невзривени деформирани снаряди, събрани след експлозията на 5-и юни 2012-а г. Засега тяхната съдба остава неясна, тъй като нито една институция не иска да се ангажира с транспортиране до полигон или унищожаване на друго място.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна