Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арсений Яценюк заяви пред Съвета за сигурност на ООН, че страната му е готова за преговори с Русия

Арсений Яценюк
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският премиер Арсений Яценюк заяви пред Съвета за сигурност на ООН, че страната му е готова за преговори с Русия. Решаването на спорни въпроси с помощта на танкове е недопустимо в 21-ви век, каза Яценюк и допълни, че Украйна е жертва на военна агресия от страна на съседна държава. Украинският премиер се обърна на руски език към руската делегация в Съвета за сигурност:

Търсим отговор на въпроса: искат ли руснаците война? Като премиер на Украйна, страна, която в продължение на десетилетия има топли приятелски отношения с Русия, аз съм убеден, че руският народ не иска война. Надявам се, че руското правителство и руският президент ще се вслушат в своя народ и ще се върнем на масата за преговори, за да решим този конфликт.

Руският представител в ООН Виталий Чуркин заяви в отговор, че "руснаците не искат война". Зад дестабилизацията в Украйна не стои Русия, а определени сили в самата Украйна и Запада, каза Чуркин. Събитията в Украйна нямат нищо общо с демокрацията, ключови постове в украинското правителство се заемат от представители на национално-радикалната партия "Свобода".

Руският представител защити правото на жителите на Крим в тази обстановка сами да решават съдбата си:

Ясно е, че реализацията на правото на самоопределение чрез отделянето от друга държава е необичайна мярка. В случая на Крим правото на самоопределение идва в условията на "правния вакуум", възникнал в резултат на неконституционния насилствен държавен преврат, извършен в Киев от национал-радикалите, както и съществуващата пряка заплаха те да наложат своя ред в цяла Украйна.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна