Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДКЕВР даде три дни на ЕРП-тата да платят на НЕК

Снимка: БГНЕС

Държавният енергиeн регулатор даде три дни срок на ЕРП-тата да уредят задълженията си към НЕК. В комисията са постъпили жалби от Националната електрическа компания срещу ЧЕЗ, EVN и ЕНЕРГО-ПРО за прихващане и неплащане на дължимите суми за електрическа енергия и това води до сериозни трудности в разплащанията към производителите. 

Неплатените суми надхвърлят 318 милиона лева, което на практика води до блокиране на разплащанията по цялата енергийна система, се казва в съобщение от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Регулаторът е призовал електроразпределителните дружества да уредят доброволно финансовите въпроси по задълженията в срок от три работни дни от днес. Ако те не постигнат съгласие и не уредят финансовите си задължения, енергийният регулатор предупреждава, че ще предприеме действия в рамките на закона, за да бъде предотвратено нарушаване сигурността на доставките на електрическа енергия. 

От НЕК потвърдиха, че неплатените суми от трите ЕРП-та са близо 318 милиона, като най-много са невнесените задължения на EVN. Електроразпределителното дружество "EVN - България" пък изпрати становище до медиите, в което твърди, че то заплаща в срок и всеки месец всички свои задължения към НЕК.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна