Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на Крим масово теглят спестяванията си от банките преди референдума

| обновено на 15.03.14 в 16:04
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Крим се готви за утрешния референдум за присъединяването му към Русия, като премиерът Сергей Аскьонов призова за масово участие в гласуването. На полуострова обаче започна масово теглене на пари от банките и проруските власти се опитват да успокоят жителите на Крим, че няма да имат проблеми със спестяванията си заради референдума.

Призовавам ви в неделя - 16-и март, да дойдете в избирателните участъци и да направите свободния си избор. Да докажем, че имаме собствено достойнство и стремеж да живеем свободно, в мир и дружба с всички. Да направим нещо, от което няма да се срамуваме. Времената не ни избират, но ние избираме своя път. Да направим заедно този избор, с който ще се гордеят нашите потомци. Всички на референдума, каза премиерът на Крим.

По-рано през седмицата Аксьонов заяви, че Крим може да стане пълноправен член на Руската федерация в рамките на година.

Според Иван Абажер от "Асоциацията на българите в Украйна" основната част от българите ще подкрепят анексирането на Крим към Русия на утрешния референдум. 

Има доста кореспонденти от средствата за масова информация от различни държави. Всичко си върви в един нормален ритъм в живота на жителите на Крим, на Симферопол. Няма никакви съмнения, че утре ще се състои това, за което се говори толкова много. С изключение на част от татарите, които не искат да приемат изборите, всичкото население, живеещо в Автономна република Крим, всички са с намерение да вземат участие в този референдум. Ние си проведохме между себе си този миниреферендум, знаем позицията на основната маса за българите, които сме провели между себе си екзит пол. Основно всичките са "за", каза Абажер за "Хоризонт".

В Крим днес започнаха работа и международни наблюдатели. Мисията от Европейския институт за наблюдение на демокрацията и изборите със седалище Брюксел е в състав 30 души, включително представители и на България. Мисията е пристигнала по покана на Кримската избирателна комисия.

Междувременно Франс прес съобщи, че навечерието на вота в Крим местното население масово отива в банките, за да закрива влогове, да тегли пари и да взема кредити. Причината са слухове, че спестовните влогове в Крим щели да бъдат блокирани, а тегленето на пари щяло да бъде сведено до 23 евро на ден.

В същото време Киев временният украински президент Олександър Турчинов обвини агенти на Кремъл в подстрекаване към насилие в източните градове на страната. Турчинов предупреди и за възможен риск от руско нахлуване на изток след окупацията от Москва на Кримския полуостров.

Депутатите във Върховната рада в Киев гласуваха за предсрочно прекратяване на пълномощията на Върховния съвет на Крим, съобщи ИТАР-ТАСС. Решението бе подкрепено от 278 депутати. В хода на обсъжданията в него беше включена точка, съгласно която то влиза в сила незабавно. Същевременно депутатите възложиха на една от парламентарните комисии да подготви постановление за предсрочни избори в Крим.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна