Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правната комисия в НС изслуша кандидатите за членове на ЦИК

Снимка: Ивайло Михайлов

Как ЦИК ще работи с Обществения съвет и дали ще има прозрачност? Това питаха депутатите от правната комисия някои от кандидатите за членове на ЦИК. Комисията изслуша 24-мата кандидати, които се борят за 19 места в изборния орган. Те подчертаха, че ЦИК няма да има много време, за да подготви необходимите документи. Предложеният кандидат за член и председател от ГЕРБ Маргарита Златарева каза:

55  дни преди изборния ден ЦИК трябва да осъществи поне пет или шест основни задачи.

Партиите са загубили от това, че не са предложили номинирани от гражданските организации кандидати, каза Мая Манолова, която представи предложението на левицата за шеф на ЦИК Ивилина Алексиева. Алексиева пък посочи като предимство това, че е подкрепена от гражданските организации.

Години наред Института за модерна политица извършва мониторинг на органи на управление от гледище на принципите на добро управление. Членството в Централната избирателна комисия е една голяма въможност отвътре да приложа на практика, да помогна това добро управление да се случи.

Кандидатът на "Атака" Мария Мусорлиева също заяви пред депутатите от правната комисия: 

Действително при много тежките срокове, същото беше и през 2011-а година, е много трудно да бъдеш и непрекъснато публичен, да поддържаш този контакт с обществото и това, което очаква от теб, и да вършиш огромната работа, която има Централната избирателна комисия.

Кандидатът на ДПС Ерхан Чаушев предложи и конкретните действия, които бързо трябва да бъдат предприети:

Приемане на правилника за дейността. Още от първите дни на Централната избирателна комисия да се осигурят каналите за взаимодействие с основните държавни органи.

Предложената от БСП Таня Цанева увери, че ще се наложи ЦИК да уточни що е то социологическа агенция.

Няма да действам като социологически гуру, обеща пък предложеният от ГЕРБ и подкрепен от граждански организации Цветозар Томов. От БСП обясниха, че стоят зад кандидатурата на Томов.

След приключване на процедурата предложенията за членове ще бъдат изпратени до президента. Парламентът трябва да избере ръководство на ЦИК този четвъртък.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени