Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Овчаров: Не смятам, че лицензите на ЕРП-та ще бъдат отнети

Снимка: БГНЕС

Какво означава процедурата отнемане на лиценз на електроразпределителните дружества, коментира в "Преди всички" Румен Овчаров.
 
Не смятам, че това ще стане. Преди една година го изиграхме този номер. Само че тогава Бойко Борисов пращаше прокуратурата в ЕРП-тата, по-точно в ЧЕЗ. Процедурата завърши само преди три-четири месеца.
В Закона за енергетиката в чл. 94 пише: Крайните снабдители продават на обществения доставчик количествата електрическа енергия, която са закупили по чл.162 и чл.31 от Закона за енергията за възобновяеми източници, по цената, по която са я закупили. Крайните снабдители са ЕРП-тата, а общественият доставчик е НЕК. Законът е казал, че ЕРП-тата не само могат, но и са длъжни да продават електроенергия на НЕК. Друг е въпросът, че НЕК не я плаща и ЕРП-тата изпадат в тежко състояние и започват да си удържат тези суми. Това, че ДКЕВР не си е свършил работата, си е вече негов проблем.

Смешно е да се твърди, че със задълженията към НЕК е застрашена сигурността на страната.

Националната електрическа компания е в тежко финансово състояние. Причините са разходите по проекта "Белене", крайно непоследователната, вредна политика на ГЕРБ. Сега вместо да има работещ блок в "Белене", НЕК трябва да плаща задълженията, които е взела по проекта "Белене". Няма откъде да ги вземе освен от нас.

Правителството от 2013-а година не направи нищо по-различно от това, което правеше Бойко Борисов. За съжаление БЕХ вече не може да взима заеми. В ДКЕВР са решили за последно да изтупат чувала. Когато не се търсят решения, а се правят пиар акции, така е.

Аз бях против приватизацията на ЕРП-тата. Сега се упражняваме отново. Но това е контрапродуктивно. Държава, която иска да се възстанови, няма как да гони инвеститорите. Министърът дава ултиматум и ДЕКВР дава ултиматом. Този орган не е независим.

Според Румен Овчаров цената на тока ще се увеличи след изборите за Европарламент, а новите ръководители на Българския енергиен холдинг и Комисията за енергийно и водно регулиране не са направили достатъчно срещу недофинансирането на енергийната система.

Интервюто на Таня Милушева с Румен Овчаров можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна