Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старият бряст от Сливен е победителят в конкурса за европейско дърво на годината

Старият бряст на Сливен беше избран за европейско дърво на 2014-а година. Това беше обявено на официална церемония в Брюксел. Една новина, която показва, че българите могат да бъдат и единни, и патриоти в решаващите битки. Защото 1100-годишното историческо дърво на Сливен - Старият бряст, действително обедини българите у нас и в чужбина и събра рекорден вот от над 77 500 гласа.

Останалата на второ място - унгарска круша, има 37 000 гласа. Над 40 000 гласа разлика е не убедително, а уникално постижение в това благородно състезание.

Обявяването на първенеца в общоевропейската надпревара стана на официална церемония в Европейския парламент. След церемонията пред присъстващите в залата над 300 души танцува, свири и пя Ансамбълът за народни песни и танци на Сливен. По-рано на големия площад пред брюкселското кметство Сливенският ансамбъл изнесе 15-минутна тракийска фолклорна програма, която събра много публика, аплодисменти и чужденци на голямото българско хоро в центъра на Брюксел.

Кметът на Сливен Кольо Милев каза на награждаването, че Старият бряст на Сливен може да не е най-старото, може да не е най-високото, но е най-обичаното от българите дърво.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна