Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Попова: Политическите сили трябва да проявят разум за ЦИК

| обновено на 22.03.14 в 14:44
М. Попова е гост на празника на В. Търново
Снимка: Катя Чорова

Вицепрезидентът Маргарита Попова заяви, че политическите сили трябва да проявят разум при разпределянето на местата в Централната избирателна комисия в отговор на въпроса има ли президентът Росен Плевнелиев ход назад  в конфликта по този казус:

Не мога да кажа има ли, няма ли ход назад. Той снощи е направил изявление и е казал, че указът е издаден и той не възнамерява да променя своето становище и остава да се обмислят други ходове, които партийно-политическия елит ще трябва да реши и аз съм сигурна, че ще го направим. Надявам се да има разум, да има едно внимателно оценяване на обстановката от всички парламентарно представени сили и от тези, които са извън парламента, за да направим така, че изборите наистина да бъдат произведени. За това ми се иска да призова целия наш политически елит и покрай този казус много внимателно да се разсъждава, да се мисли, да се успокоим най-напред, да седнат да отработят нещата разумно, юридически грамотно, интелигентно като постъпка и като поведение и наистина да произведем европейски избори. 

Вицепрезидентът заяви още, че защитата на  българския интерес трябва да бъде в центъра на свикания от държавния глава на 24 март Консултативен съвет по национална сигурност. На него ще се обсъждат потенциалните рискове пред България, свързани с развитието на кризата в Украйна:

За мен защитата на националната кауза е абсолютно безапелационна. За мен е много важно да отречем всякаква възможност политическите конфликти да прерастват във военни. Другото нещо, което според мен е много важно и трябва да се каже - това е нашата загриженост и убеденост, че украинското ръководство ще има внимателно, демократично и европейско отношение към българските общности в Украйна, за които ние държим, за които се грижим.

Във връзка с трагичния случай в Лясковец, Попова коментира, че преди да се направи пълен анализ е прибързано да се искат оставки:

Има убит човек, което е много тъжно, много трагично и има ранени хора, които трябва да се възстановят. Има вероятно и проблеми - ведомствени и оперативни, но за това анализът тепърва предстои. Той ще бъде направен. Дано да си направим правилните изводи и малко по-назад да оставим говоренето кой пръв трябва да подава оставка и кой е виновен. Преди това е логично и е нормално да има анализ какво е било, кога, как се е случило, как са минали нещата и тогава да стигнем до логичния извод кой и как ще носи отговорност.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени