Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руски войски завзеха тази сутрин база на украинската морска пехота в Крим

Ситуацията в Украйна ще е във фокуса на световните лидери по време на конференция за ядрена безопасност

| обновено на 24.03.14 в 09:50
Руски войски завзеха тази сутрин база на украинската морска пехота в Крим, съобщи Ройтерс. Базата във Феодосия беше един от последните военни обекти, на които все още се развяваше украинският флаг, отбелязва агенцията. Превземането й е станало със стрелба, но не се съобщава за жертви.

Ситуацията в Украйна ще бъде във фокуса на световните лидери, които се събират в Хага за участие в конференция за международната ядрена безопасност.

Според предварителните съобщения руската делегация в Хага ще бъде ръководена от министъра на външните работи Сергей Лавров.

Очаква се той да използва случая, за да се срещне с американския държавен секретар Джон Кери. Многократните разговори между двамата преди и след референдума в Крим не доведоха до разбирателство за решаване на украинския проблем.

Затова според редица западни анализатори започващата днес обиколка на президента Барак Обама в Европа ще бъде посветена на съгласуване на позициите с американските съюзници за ограничаване на руската намеса в Украйна.

В края на миналата седмица европейските лидери възложиха на Еврокомисията да изготви план за икономически санкции и намаляване на енергийната зависимост от Москва. За последното в Брюксел се разчита много на подкрепа от Вашингтон.

Обама ще се срещне днес с китайския си колега Си Цзинпин, който не подкрепи Русия за Крим, но не дава признаци, че Пекин ще се откаже от енергийното сътрудничество с Кремъл.

За сряда е насрочено съвещание на американския лидер с генералния секретар на алианса Андерс Фог Расмусен. Дневният ред беше зададен вчера от командващия натовските сили в Европа. Генерал Филип Брийдлъв предупреди, че Русия разполага със значителни сили на източните граници на Украйна, които са способни да си пробият път до Приднестровието. Това налага на Алианса да преосмисли позиционирането и готовността на войските по източните си граници.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна