Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четири седмици след края на изкупната кампания на тютюна "Михайлидис" все още не се е разплатила с производителите

Автор:
Снимка: БГНЕС

Четири седмици след края на изкупната кампания на тютюна фирма Михайлидис все още не се е разплатила с производителите, алармира кметът на доспатското село Црънча Илин Долапчиев. Там около 20 тютюнопроизводители не са получили парите си за продадените количества. Проблемът същестува е в три доспатски села, има го и в съседните от Благовградска област.  Долапчиев заяви, че компанията често е забавяла плащанията към тютюнопроизводителите в Црънча:

Всичкият, който е изкупен от "Плевен БТ" и от "Кърджали БТ", е платен, обаче "Михалидис" вече горе долу месец има, все  още не  са платили към 4 четири тона или  около 20-23 000 лв. По принцип те казаха, че до 2 седмици ще платят обаче все още нищо не са направили. При тях е редовно това - дойдат, вземат го януари-февруари и го платят  в края на април, май. Проблемът е навсякъде. Всичките села в нашата община - Црънча, Бръщен и Любча, а другите, надолу вече към Благоевградския район, всичките са тютюнджийски села - Сатовченска община, Гърменска община, Хаджидимовска община, Гоце Делчев.

Въпреки проблемите тютюнопроизводителите сключват договори с въпросната фирма, каза кметът:

Защото няма други фирми. Сега даже в момента няма нито една фирма, не е дошла да сключва договори. В различни години до 15 март всички договори са сключени, всеки знае на какъв срок да залага.

Междувременно земеделците са започнали работа за новата реколта тютюн, но според Долапчиев, тази година те ще са по-малко:

Лехите са несяни. Мисля, че ще намалеят малко, защото хората видяха, че няма бъдеще в това нещо.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна