Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възможно да има промяна на Изборния кодекс заради спора за партийните квоти в ЦИК

| обновено на 24.03.14 в 18:01
Снимка: БГНЕС

Възможно е да има промяна на изборния кодекс заради спора между политическите сили за разпределението на партийните квоти в ръководството на ЦИК. При президента е била постигната договорка да се промени Изборния кодекс, за да се реши проблемът със състава и разпределението на партийните квоти в ЦИК, съобщи лидерът на ДПС Лютви Местан: 

Не просто елегантният, но правилният изход от тази ситуация е Законът да уреди постоянния състав на ЦИК и да има една последваща разпоредба, която да гласи, че този състав, постоянен, на ЦИК се попълва с членове от онези политически сили, които имат свои представители в Европейския парламент, без да са представени в националния. При това положение ние ще имаме постоянен състав на ЦИК и евентуално допълнителни членове, ако се стигне до ситуация, при която една политическа сила реализира мандат в Европейския парламент, без да е представена в националния.

Законовата промяна ще е възможна само при постигане на политическо съгласие, уточни Местан:

Тази сутрин възникна такава идея. Тя  може да не се реализира, ако не се постигне политическо съгласие, но при всички случаи трябва да намерим изход от тази ситуация, при която ние не може да имаме толкова, колкото имат "Атака".

Според заместник-председателя на БСП Янаки Стоилов трябва да се върви към съгласие:

Аз не съм казал нищо по тази тема, освен това да се гарантира легитимност на предстоящите избори, по какъвто и да е начин, който зачита прилагането на закона и който няма да ощети нито една от политическите сили.

Позицията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, към която партията му се придържа от момента на приемане на Изборния закон, остава непроменена:

Винаги досега победителят на парламентарните избори има председател на ЦИК. За пореден път БСП, без да са победили, си изземват функции или трябва да отидат да си променят закона.

Законът може да бъде променен бързо, а ГЕРБ е най-ощетен в момента, каза Борисов: 

Може за един ден да се промени законът. Те спорят, ДПС и "Атака", че имат по двама членове и се чувстват пренабрегнати, а ние, победители на парламентарните избори, победители на миналите избори, евродепутати, без председател, без зам.-председател, без секретар. Най-малкото е да увеличат членовете на избирателната комисия.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени