Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българка представя миграцията през призмата на фотографията

Снимка: www.bulgarianphotographynow.com

Боряна Венциславова от години живее и твори в чужбина. Тя е автор на изложбата „Миграционни стандарти“ с фотографии.

Получих покана от един от двата най-четени вестника в Австрия - „Дер Щандарт“ през 2010-а година да направя работа за едно от специалните им издания, посветено на темата миграция, каза в предаването „Хоризонт до обед“ авторката.

За мен беше важно да използват този широк кръг публика да поставя в ежедневника тема, която е важна и значима. Заглавието “Миграционни стандарти“ за мен се отнася преди всичко за това, че тези текстове, които се появяват към серията от 6-те фотографии, са свързани с въпроси за емигрантите и признаването на техните права и история. Според мен, а и според други хора, тези текстове отдавна трябва да са станали стандарти в политиката и нашия свят, казва Боряна Венциславова.

Демокрацията не е частен голф клуб. Демокрация означава всеки да има правото да решава за себе си заедно с другите как иска да изглежда съвместния живот. Ако интеграцията има смисъл, то това е че всички участваме в нея, гласи само един от текстовете, съпровождащи фотографиите на Боряна Венциславова.

Тя споделя, че това е компилация от цитати, взети от Декларацията за правата на човека, формулирана в края на 40-те години и от две петиции, които са били актуални преди две години в Германия и Австрия и са повдигали въпроса за това какво представлява интеграцията на мигрантите.

Изложбата може да бъде разгледана във виртуалния музей на сайта www.bulgarianphotographynow.com


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна