Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дейвид Камерън се страхува от ТВ дебат, твърдят британски политици

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Дейвид Камерън беше обвинен, че се страхува от телевизионен дебат с лидерите на либералдемократите и на лийбъристите преди следващите общи избори догодина.

Представители на лейбъристите в опозиция и либералдемократите - коалиционен партньор на Консервативната партия в правителството, твърдят, че консерваторите отказват да преговарят за дебатите преди провеждането на партийните конференции през есента. Въпреки че от "Даунинг стрийт" настояха, че Дейвид Камерън иска дебата да се проведе, Ник Клег и Ед Милибанд смятат, че той ще се опита да го избегне.

Ден след дебата между вицепремиера Ник Клег и лидера на Партията за независимост Найджъл Фарадж, премиерът беше подложен на натиск да подпише документ за провеждането на дебата преди общите избори догодина. Очаква се Фарадж да поиска място в дебата, което кара либералдемократите и лейбъристите да смятат, че консерваторите ще използват това като претекст Камерън да не вземе участие. Ник Клег и Ед Милибанд искат дебатът да се проведе по формулата от предишните общи избори през 2010-а година – три дебата между лидерите на трите основни партии през седмица разстояние. Дейвид Камерън обаче иска дебатът да се проведе по-рано от обичайното, така че да не доминира в медиите непосредствено преди изборите.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна