Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виктор Янукович призова на 25-ти май в Украйна да се проведе референдум, а не предсрочни президентски избори

Виктор Янукович
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Виктор Янукович, който продължава да се намира в Русия, смята, че пътят към стабилизирането, суверенитета и териториалната цялост на Украйна минава през общонационален референдум, а не през прибързани президентски избори. Той обаче не уточнява каква трябва да бъде темата на едно евентуално общо допитване.

В своето обръщение към Партията на регионите Янукович заявява, че напуска тази политическа организация и освобождава поста "почетен председател".

Междувременно, руският президент Владимир Путин издаде заповед да бъдат върнати на Украйна оръжията и военната техника, останали във военните подразделения в Крим, които отказаха да преминат на страната на руската армия.

На церемония по присвояването на военни звания министърът на отбраната Сергей Шойгу репортува пред Върховния главнокомандващ, че напълно е звършил извеждането на украинските войски от Крим, които са пожелали да продължат да служат на своята страна. Приключила е и смяната на държавната символика на всички кораби и поделения, решили да станат част от въоръжените сили на Русия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна