Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без разпит на свидетели и вещи лица започна делото срещу Филип Златанов

| обновено на 31.03.14 в 17:45
Снимка: БГНЕС
В Софийския градски съд (СГС) започна делото срещу бившия председател на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов. Той е обвинен, че е нарушил служебните си задължения, от което е било разколебано доверието на обществото в дейността на Комисията като независим орган.

Въпреки, че прокуратурата прожектира миналото лято страници от тефтерчето на Филип Златанов с десетки имена, този процес е само за три преписки за конфликт на интереси - срещу президента Росен Плевнелиев, бившия президентски секретар Димана Ранкова и Лилия Бунева - бивш одитор в Сметната палата. От тримата пострадали разпитани са били само Ранкова и Бунева. Съмненията, че защитата на Златанов е предпочела съкратеното следствие, за да спести явяването на президента в съдебната зала се оказа прибързано, поне според лаконичните твърдения на адвокат Антон Терзийски: Аз съм го искал, само че не го допуснаха.

Оказа се, че по делото показания не са давали нито бившата шефка на парламентарната правна комисия при управлението на ГЕРБ Искра Фидосова, която фигурира в тефтерчето като Искра, И.Ф. или Фидосова и която е посочена като човека, пред когото Златанов се е отчитал, но и Цветан Цветанов и Бойко Борисов, разпознати в инициалите ЦЦ и ББ в тефтерчето.

Обвиненият се отказа от разпит на свидетели и вещи лица. Съдия Андрей Ангелов изчете показанията на бившия депутат от ГЕРБ, сега от БАСТА Емил Димитров Димана Ранкова, както и показания на служители и други проверявани от комисията лица.

Прочетени бяха и показанията на човека, който е проворикал разследването. Той се казва Павел Ганев и твърди, че е знаел за Златанов от своя позната, която също е работила в комисията и която му е разказвала за нередностите там. Например Златанов не завеждал сигнали срещу президента Плевнелиев, Мирослав Найденов, Емил Димитров, Мирослава Тодорова, а ги криел в офиса си или в дома си в Перник. Най-малко е страшно един президент да се държи в зависимост, така казал пред разследващите сигнализиралият прокуратурата свидетел.

Филип Златанов не се призна за виновен в длъжностно престъпление и отказа да дава обяснения пред съда и пред медиите. 

На доста места фигурирам. Нямам думи по отношение на спуснатите директиви. Очевидно те 100 % се покриват с това, което се случи. Мога само да кажа, че времево проверката на комисията съвпадна с евентуалната номинация на господин Плевнелиев, който искаше да ме номинира за Управителния съвет на БНБ, коментира присъствието си в прословутото тефтерче на Златанов бивши президентски съветник Димана Ранкова.

В прословутото тефтерче горе-долу съм основен герой. Това беше един от начините за вътрешна саморазправа с неудобните в управлението. Излезе решение на комисията, че съм в конфликт на интереси. Това беше 2013-та, след като казах защо напускам ГЕРБ, заради същите практики на Цветанов и Фидосова
, даде своето обяснение бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров.

Възможно е още утре процесът да приключи на първа съдебна инстанция.

Случаят беше огласен миналото лято от прокуратурата на интерактивна пресконференция. Тогава заместник-главният прокурор Борислав Сарафов оповести механизма, по който е работила така наречената комисия "Златанов": Председателят на Комисията получава директиви за хода на определени преписки. Тези директиви той старателно и акуратно записва в своя бележник. Златанов изпълнява дадената му директива. Например - удар, оправяне, отлагане във времето, правене на преписки, дори укриване на преписки. И по този начин оказване на въздействие върху политически кариери, върху публичния имидж на някои хора от обществения ни живот или дори натиск върху определение лица. Като справката ни сочи всъщност, че тази намерения са реализирани.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна