Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Манюел Валс обяви новото правителство на Франция

| обновено на 02.04.14 в 14:27
Манюел Валс
Снимка: ЕПА/БГНЕС
16 министри влязоха в състава на новото френско социалистическо правителство, оглавявано от Манюел Валс. Кабинетът се сформира на два етапа, като държавните секретари ще бъдат обявени следващата седмица. Много от досегашните министри запазиха постовете си.

Намален състав, съвършено спазен паритет и само две нови лица - това отличава на пръв поглед обявения министерски състав на кабинета на Манюел Валс. Сред напусналите фигури на ключови постове е досегашният министър на икономиката Пиер Московиси. Вместо него Арно Монтбур ще отговаря за икономическия подем на Франция, а финансите са поверени на отделно министерство, оглавявано от Мишел Сапен. Франсоа Ребсамен ще се бори с безработицата като министър на труда. 

Прави впечатление завръщането в управлението на Сеголен Роаял - кандидатката за президентския пост през 2007 г. ще бъде третата фигура в правителството начело на министерството на екологията и енергетиката.

Лоран Фабиюс остава дипломат номер 1 на Франция, а Жан-Ив льо Дриан - министър на отбраната, с това и ръководител на френските мисии в Африка.

Ключовото министерство на вътрешните работи е поверено на Бернар Казньов.

Министерският състав обединява всички спектри на левицата, но премиерът Манюел Валс не успя да убеди представителите на партията Европа екология - Зелени да участват в правителството.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна