Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четин Казак: С двете кандидатури за главен съдебен инспектор конкуренцията е осигурена

Снимка: БГНЕС

Председателят на правната комисия в Народното събрание Четин Казак коментира в предаването "Преди всички" внесените кандидатури за главен съдебен инспектор. И двете номинации - на съдийките Вера Точкова и Теодора Чочкова, бяха внесени от депутати от Коалиция за България.

Ще имаме достатъчно време да се запознаем с качествата на кандидатите. Окончателният избор ще стане факт след евроизборите, каза Казак. 

Не е необходимо и ние да внасяме кандидатура. Конкуренцията е осигурена – има две кандидатури, между които НС ще избере бъдещия главен съдебен инспектор.

Всяка политическа сила сама преценява дали и кого да предложи. Явно кандидатурата на прокурорите не е намерила достатъчно подкрепа. Така Казак обясни фактите около внасянето на кандидатурите за поста.

Надявам се, че всички политически сили, включително ГЕРБ, ще подходят отговорно към тази процедура. Ние сме в началото на четвърта процедура за избор на главен съдебен инспектор. Ако и този път се провали, не знам как това ще се отрази на имиджа на България.

Според Четин Казак оставката на сегашния главен съдебен инспектор Ана Караиванова трябва да бъде гласувана непосредствено преди избора. Депутатът смята, че е недопустимо да има вакуум. 

Надяваме се да получат отговор въпросите към кандидатите как планират да изпълнят със съдържание този много важен орган в системата на съдебната власт.

Всяка политическа сила ще се запознае с всички аспекти и въз основа на представянето ще вземе своите решения.

На въпрос за искрите, които прехвърчат между представители на различните гилдии във ВСС, Казак отговори, че:

И трите гилдии в съдебната власт са равнопоставени. Те трябва сами да намерят формулата за взаимодействие във ВСС и да се избегнат максимално търкания и съмнения за взаимна намеса. И този орган да заработи по най-добрия начин.

Относно планираното разделяне на ВСС на две камари Казак смята, че ВСС може сам да прецени как да организира своята дейност.

ВСС е постоянно действащ орган и неговите членове не упражняват друга дейност. Всички те са произлезли от определени среди, но като влязат във ВСС, би трябвало да не са от нито една квота. Не би трябвало да се търсят непрекъснато поводи за противопоставяне в съдебната власт, каза още Четин Казак.

Чуйте интервюто от звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна