Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметовете на планински общини настояха за по-голямо финансиране от Европейския съюз

Снимка: Гергина Дворецка

На дискусия в Европарламента кметове на планински общини настояха за по-голямо финансиране от Европейския съюз.

Кметовете от 25 планински региона поискаха през новия програмен период до 2020 година част от парите за земеделие да отиват за планински и полупланински райони. Кметът на Банско Георги Икономов, който е председател на Асоциацията за развитие на планинските общини обясни:

Част от парите за земеделие да отиват директно за планински и полупланински райони, ще настояваме в България тази мярка, този инструмент да бъде разработен, защото проблемите в планините са съвсем различни от тези на другите земеделски общини. Целта беше това да стане преди евроизборите, за да може евродепутатите да заложат нашите виждания в своите платформи.

Според евродепутата Мария Габриел Еврокомисията дава индикации, че е възможно това да се случи, а от специализираните дирекции трябва да дадат отговор как да стане:

Още от януари 2013 година комисар Чолош предложи да бъде създаден термин за качество "планински продукти". Италия и Франция имат много ясна законова база за приоритета, с който се ползват планинските региони поради специфичните им ограничения и ако нашите кметове днес могат да се възползват от тези добри практики, за да могат те да бъдат приложени на наше местно ниво, това би било една полезна крачка напред.




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна