Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключва най-голямото за годината международно военно учение "Сейбър гардиън"

Снимка: БГНЕС

Най-голямото за годината международно военно учение "Сейбър гардиън", провеждано на полигона "Ново село" край Сливен, завършва днес. В учението участват 13 държави, нашата страна е представена от командването на Сухопътните войски и старозагорската Втора механизирана бригада. 

Учението "Сейбър гардиън" започна миналата година в Румъния с батальон и 200 военни. Тази година на Ново село нивото се надграждаше до щабове на бригади и 700 участници. Догодина учението ще се проведе в Украйна на по-високо ниво.

Основна цел на занятието според българския ръководител на учението ген.Красимир Кънев е отработването на процедури за работата на щаб на многонационална бригада:

Да се създаде един баланс в отношенията и поставяне на задачите в две такива много различни дейности и като мироподдържаща, и като хуманитарна операция в едно и също време.

Учението в Украйна през 2015-а година е планирано преди година и няма отношение към ситуацията в държавата днес, каза ген. Ричард Лонго, ръководещ "Сейбър гардиън" от американска страна. Защо тази година говорим за Черноморския регион?

Говорим за Черноморски регион, защото голямата част от играещите страни са именно от региона на Черно море, но като цяло нашата готовност и това, което тренираме, да окажем мироподдържащи хуманитарни операции, където е необходимо, в целия свят.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна