Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Животновъдите ще получават държавни и общински пасища без търг

Снимка: Емил Жупов

Животновъдите ще получават пасища и ливади от държавния и общински поземлен фонд без търг на база на броя животни, който притежават. Парламентът прие окончателно промените в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи. Животновъдите не трябва да имат данъчни задължения, както и задължения към Държавен фонд "Земеделие". Заявленията ще се подават до областните дирекции.  

Въведено бе и изискванетофизическите и юридически лица, които придобиват земеделска земя в България, да са пребивавали поне пет години в страната и да декларират доходите, с които купуват земята.

Председателят на парламентарната комисия по земеделие Светла Бъчварова каза, че с измененията се възстановява справедливостта:

Ограничението, което се предлага е за чуждестранни юридически лица, които са извън страните-членки на Европейския съюз, и за които има подписани споразумения да могат да притежават земеделска земя, да купуват земеделска земя в България. Вторият важен въпрос, който решаваме с промените в закона, това е възстановяването на справедливостта по отношение на предоставянето на пасища и ливади от държавния и общински поземлен фонд.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна