Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайски кораб, издирващ изчезналия малайзийски самолет, е засякъл пулсиращ сигнал

| обновено на 05.04.14 в 16:09
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китайски кораб, участващ в издирването на изчезналия малайзийски самолет, е засякъл пулсиращ сигнал от 37.5 килохерца в секунда в зоната на издирване на Ем Ейч 370, съобщи китайската агенция Синхуа. Това е стандартната международна честота, използвана за черните кутии на самолетите, информира агенция Ройтерс.

Все още обаче няма официално потвърждение на сигнала и дали той е свързан с издирвания самолет. Според агенция Синхуа китайски самолет е забелязал плуващи обекти в зоната на издирване.

Издирването на изчезналия малайзийски самолет с 239 души на борда навлезе в най-интензивната си фаза. 13 самолета и 11 кораба претърсват района в южния Индийски океан, където се смята, че е паднал самолетът. Днес в операцията се включи и британска атомна подводница.

Малайзийските власти съобщиха, че няма да спрат издирването дори и след като изтече срокът на батериите на черната кутия. Сформирани са три министерски комисии, които да ръководят и подпомагат операцията, съобщи малайзийският министър на транспорта Хишамудин Хюсейн:

Решимостта ни не намалява. Ще продължим да го търсим все така ревностно и интензивно. Дължим го на семействата на пътниците и на целия свят. Малайзия ще продължи да оглавява разследването на съдбата на Ем Ейч 370. Разследващият екип ще включва три групи.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна