Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БТПП с мобилно приложение за баркодовете на стоките

Българската търговско-промишлена палата (БТПП) ще представи мобилно приложение за проверка на баркодовете на потребителските стоки.

БГ баркод вече е в действие и ще предоставя безплатна информация на потребителите, които го активират в мобилните си телефони. Целта е недопускането на пазара на некачествени и опасни стоки. Така фирмите и гражданите вече ще разполагат с надеждно и безплатно средство за проверка на легитимността на кодовете на продуктите, посочи председателят на Палатата Цветан Симеонов:

Само с едно сканиране на баркода така, както го правят на касите, ще може да покаже кой е производителят, дали баркодът е редовно ползван или е пиратски и от там нататък вече клиентът нека да си прави извода дали да купи тоя продукт, или не. Всичко по веригата, от полето до вилицата, както е обичайно да се казва, се проследява и не само се проследява, а и се записва в съответните база-данни. Всяка една партида може да бъде изтеглена и то точно благодарение на тези усилия по веригата да има абсолютна проследимост.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна