Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел: Украйна трябва сама да реши по какъв път на развитие да поеме

Ангела Меркел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В германския Бундестаг започнаха генерални дебати по основни точки на политиката на правителството на Ангела Меркел. Това е кулминацията в обсъждането на новия бюджет, което тече цяла седмица. Дебатите бяха открити с критика на председателката на левицата Катя Кипинг. Тя обвини правителството, че игнорира най-проблемната тема за германското общество - все по-голямата разлика между бедни и богати.

Вие не се борите с бедността, това е резигнация, заяви Кипинг.

Меркел отговори на тази критика с подробен отчет за свършеното, без да пести похвали към министрите си. Канцлерът посочи, че планират големи инвестиции в енергийния сектор.

Преминаване към зелена енергия не трябва да коства работни места, заяви тя. Меркел защити плановете за въвеждане на минимална надница и за промени в пенсионната система.

Ангела Меркел говори дълго и за външната политика. Тя се възползва от възможността да изрази остра критика срещу Путин, без да споменава името му.

За съжаление има много признаци, че Русия не желае и не допринася за намаляване на напрежението в Украйна. Украйна трябва да бъде оставена сама да решава по какъв на развитие път иска да тръгне, каза тя.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна