Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полша отбелязва годишнина от катастрофата на президентския самолет край Смоленск

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полша почита днес с възпоменателни прояви паметта на жертвите от катастрофата на президентския Ту-154М край Смоленск в Русия през 2010-а година, в която загинаха държавният глава Лех Качински и още 95 полски политици, военни и общественици.

На четвъртата годишнина от трагедията поляците носят цветя на гробищата и палят свещи в храмовете, предаде ИТАР-ТАСС.

Официални церемонии, в които участваха премиерът Доналд Туск и министри, парламентаристи и близки на загиналите, се състояха на варшавското гробище "Повонзки". Прочетени бяха имената на жертвите, положени бяха венци пред паметника им, прозвуча и молитва.

Опозицията, начело с Ярослав Качински, брат на загиналия полски президент, по традиция урежда възпоменателни прояви на площада пред президентския дворец. Там са монтирани екрани и сцена, където показват филми за катастрофата и се организират концерти. Времето е дъждовно, но варшавяни идват край резиденцията, за да положат цветя и да запалят свещи.

С богослужения, шествия, срещи, изложби, посветени на трагичната дата, я отбелязват също жителите на Ченстохова, Гданск, Гдиня, Люблин, Сопот, Вроцлав, Закопане и други полски градове.

Загиналите поляци трябваше да присъстват в Катин, близо до Смоленск в Русия, на церемониите по повод 70-годишнината от избиването през Втората световна война от съветската тайна милиция на няколко хиляди полски офицери, пленени от Червената армия.

Официалното разследване на полските власти установи, че вината за катастрофата е главно на пилотите на полския правителствен самолет, опитали се да кацнат в гъста мъгла въпреки предупрежденията на руските диспечери. Но някои поляци са убедени, че Качински е убит в резултат на руска конспирация, защото е бил яростен противник на Москва. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна