Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството на Украйна предложи референдум за федерализация на страната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правителството на Украйна предложи референдум за федерализация на страната и разполагане на мироопазващи сили на ООН. Успоредно с това президентите на Русия и Съединените щати Владимир Путин и Барак Обама проведоха поредния телефонен разговор.
 
Изпълняващият длъжността президент Олександър Турчинов подписа указ, разрешаващ на правоохранителните органи да започнат антитерористична операция в засегнатите източни райони. Турчинов също така предложи организирането на референдум за бъдещото държавно устройство на Украйна като единна или федерална държава да бъде заедно с президентските избори на 25-и май.

В телефонния разговор, проведен снощи, руският президент Владимир Путин призова президента Барак Обама максимално да използва възможностите, с които разполага американската страна, за да не се допусне използване на сила или кръвопролитие в Украйна, съобщава пресслужбата на Кремъл. Обама изразил безпокойство относно твърденията за руска намеса в Югоизточна Украйна. Путин и Обама се договорили да продължат усилията за намиране на пътища за дипломатическо взаимодействие преди планираната за 17-и април в Женева четиристранна среща между Европейския съюз, Русия, Съединените щати и Украйна.

Говорителят на Държавния департамент Дженифър Псаки обяви,че Съединените щати предоставят на Украйна помощ от 11 400 000 долара за организиране на предсрочните президентски избори, насрочени за 25-и май. Освен това, САЩ ще окажат помощ на правителството на Украйна в икономически реформи. За тази цел група експерти от Министерството на финансите и Международния валутен фонд са заминали за Киев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени