Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голяма част от хората с кредити не познават параметрите на договорите си

Голяма част от хората с кредити не познават основни параметри на договорите, които сключват, според  проучване на финансовия портал "Моите Пари". Анализаторите очакват новият закон за потребителския кредит да засили конкуренцията между банките и пазара на ипотечни кредити. 

От 2011-а година ипотечният пазар е стабилен, което означава сравнително ниско търсене. Така банкери коментират проучването на финансовите анализатори и казват, че през миналата година броят на сделките за покупка на имот е нараснал с 3 на сто, докато ипотечните кредити, свързани с тези сделки, едва с 1%. Това посочи Кристоф Демил, управител на една от големите банки у нас.

Това, което видяхме миналата година, беше и стабилизация на цените на недвижимите имоти. Така че пазарът постепенно достигна своето дъно.

Промените в Закона за кредитирането ще доведат до натиск за рефинансиране и ще създадат по-добри условия за младите платци с официални доходи, смята управителят на "Моите пари" Деян Василев:

Очакваме те да са по-обнадеждени след тези промени и по-голямата прозрачност, която ще има и във формирането на лихвите.

Като тревожен се посочва фактът, че само 23 на сто от ползващите ипотека отчитат, че годишният процент на разходите е най-важния показател при преценката на кредита.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна