Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готви се затягане на режима за носене и притежание на оръжие, ловците са против

130 832-ма са ловците в България. Те притежават близо 170 хиляди ловни пушки и 40 хиляди ловни карабини. Много скоро тези добре въоръжени мъже ще се окажат изненадани от нормативни промени, свързани със затягане на режима за притежание и носене на огнестрелно оръжие и с допълнителни разходи за ловците.

След случая в Лясковец е създадена смесена работна група, в която участват представители на МВР, на правосъдното и земеделското министерство и на Съюза на ловците и риболовците.

Според председателя на съюза Иван Петков нищо в дейността на тази комисия не предвещава написаното в окончателния й доклад: След като обсъди, тя даже констатира, че сегашната нормативна уредба е изчерпателна и не създава проблеми за практическото прилагане на правилата в законовите и подзаконовите нормативни актове. В доклада, подготвен от тази работна група, има текст, който страшно много ни притесни. С цел по-голяма ефективност на осъществявания контрол на лицата, притежаващи разрешение за носене на огнестрелно оръжие и боеприпаси се предлага промяната на срока на издаване на разрешителните от 5 на 3 години.

Иван Петков припомни, че такава промяна е правена преди две години.

Другото, което притеснява Съюза на ловците и риболовците, е, че в доклада се чувства опит 130 хиляди ловци в България да се изкарат като психично нездрави, което е абсурдно и невярно и се прокарва идеята ловците, след промяна на нормативната уредба, да преминават и психотестове.


Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна