Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивският митрополит Николай донася Благодатния огън от Йерусалим

| обновено на 19.04.14 в 12:10

Днес на Велика събота християните посещават гробовете на своите починали сродници, където раздават козунаци и боядисани яйца. Те трябва да прекарат днешния ден в дух на смирение и съзерцание в очакване на Възкресение Христово.  Тези, които не са успели да боядисат пасхалните яйца, трябва да го направят днес, както и да омесят козунаци.

Рано сутринта във всички православни храмове в страната бяха отслужени Свети Василиеви литургии. По-късно тази вечер най-ревностните християни ще отидат пред сградата на Светия синод, където ще изчакат църковната ни делегация от Йерусалим с Благодатния огън и след като той бъде получен от Патриарх Неофит, той ще бъде раздаден на свещеници и миряни, които ще го разнесат в храмове и манастири за тържествената света литургия в полунощ.

По утвърдена традиция "Хоризонт" ще ви направи съпричастни със Светата литургия по повод Великден, която ще бъде водена от Негово светейшество патриарх Неофит в храм-паметника „Св. Александър Невски“. На тържественото богослужение ще присъства и президентът Росен Плевнелиев.

Днес е и денят, в който на светите места на гроба Господен християнски висши духовници измолват слизането на Благодатния огън. Подготовката за този акт става още от сутринта. По отдавна утвърдената традиция единствените, които имат право да получат Благодатния огън, са православните и те са тези, които го предават на останалите християнски деноминации. Йерусалимският патриарх влиза в параклиса на Божи гроб, където след молитва едно от кандилата се запалва свръхестествено, откъдето се изнася пламъкът на Благодатния огън, който чрез църковните делегации тръгва към отделните християнски църкви. Негово високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще донесе Благодатния огън за българските православни християни. Той е в Ерусалим като представител на Българската патриаршия. Преди да отлети, владиката каза:

И тази година имам духовното щастие да изпълня приятно и душеспасително послушание, което ми е възложено от Негово светейшество българския патриарх Неофит и Светия синод на Българската православна църква - да отпътувам за светия град Йерусалим, да бъда на гроба Господен в този свещен миг, когато Негово блаженство Йерусалимският патриарх Теофил Трети ще извърши Света богослужба, по време на която благодатно над човечеството снизхожда Господ чрез невеществения огън, за да мога този благодатен пламък на вярата, на душеспасението да пренеса в отечеството ни, да го предам на нашия благочестив православен народ за здраве, за изцерение от болестите, за духовна бодрост по пътя на живота, за душевно спасение на всички.

Около 18.30 часа се очаква самолетът с Благодатния огън да кацне на пловдивското летище. Оттам пламъкът ще бъде разнесен към епархиите в страната за вечерното богослужение за Великден. 

Жители и гости на Велико Търново ще могат да посрещнат Възкресение Христово и пред патриаршеския храм "Възнесение Господне" в средновековната крепост "Царевец". Традицията беше възстановена през 2011-а година. Богослуженията са на открито, защото реставрираната Патриаршеска църква не е стенописана според канона, не е осветена и е превърната в музей. Според Великотърновския митрополит Григорий, граждани настояват патриаршията да стане действащ храм.

Има сега обединение на търновци, което вече прераства в доста голяма сила, които искат храмът да отговаря на богослужебните цели. Това е желанието на гражданите. Не е мое желание, макар че аз не се дистанцирам от него и не е редно, разбира се, да го правя. Дали аз ще служа там тази вечер не мога да кажа, но служба ще има. Там ще бъде занесен и Благодатния огън, който аз ще донеса от Пловдив.

В 23.30 часа ще започне пасхалната служба на Царевец, каза владиката.  

Кметът на Добрич, свещеници и миряни ще посрещнат на летище Варна  Благодатния огън. Точно в полунощ, той ще бъде изнесен от храма "Света Троица", откъдето свещениците ще го разнесат по всички църкви в областта. Отец Стоян припоми:

В храм "Света Троица" вече осма година се донася благодатния огън и християните си запалват от него свещ и си носят в своите домове и там да си бъде благодатта Божия върху всеки един дом. Ще го разнесем по всички села, навсякъде да огрее Благодатният огън -  всички храмове, които аз обгрижвам.

Днес е последната възможност да се боядисат яйцата за празника. Според християнската традиция това се прави на Велики четвъртък и Велика събота. По отколешна традиция в ямболското село Раздел козунаците и яйцата се приготвят в събота. Недялка Ангелова сподели:

За един козунак ползваме половин литър мляко, шест яйца, половин кг. захар, едно пакетче мая, брашно. Замесваме тестото. Оставяме го да втасва 3 или 4 часа в къщи, размесваме отново, пак втасва, пак размесваме. Колкото повече се меси, толкова по-хубаво. Най-накрая козунакът се сплита. Оставяме го вече да втасва хубаво. Пещта е загрята, слагаме го. Трябва малко да се запече, тогава се маже с жълтък и олио, защото иначе като се намаже предварително пада. Някои стафидки, орехчета....

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна