Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полша: Имигрантската вълна към Великобритания приключи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Имигрантската вълна от Полша и други европейски страни към Великобритания приключи. Това заяви полският посланик в Лондон Витолд Собков, позававайки се на последната статистика и икономическите успехи на неговата страна.

В интервю за вестник "Индипендънт" преди отбелязването на 10-ата годишнина от присъединяването на Полша към ЕС Витолд Собков заяви, че все повече поляци загърбват живота във Великобритания, като предпочитат процъфтяващата полска икономика.

Голямата вълна от хора от европейски страни в опит да получат по-добре платени работни места приключи. Днес има повече възможности в Полша, радваме се на големи икономически успехи, заплатите са по-високи и на много места в страната се разкриват нови работни места, изтъква полският посланик в Лондон.

При това положение, допълва Витолд Собков, е разбираемо, че хората предпочитат да останат в Полша, защото няма по-добро място от родината, стига да имаш добре платена работа.

Думите на полския посланик идват на фона на започналата агресивна кампания на британската Партия за независимост преди европейските избори, в която се твърди, че 26 милиона европейци търсят препитание във Великобритания и изместват британските работници. Последните статистически данни показват, че през 2012-а година във Великобритания са пристигнали 29 000 поляци, което е далеч по-малко в сравнение с голямата вълна от близо 90 000 през 2007-а година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени