Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургаските общинари разрешиха наемане на повече от един общински обект, въпреки протестите на търговците

Снимка: БГНЕС

Търговци от Бургас протестираха срещу предложената промяна в Наредбата за преместваемите обекти, внесена от общинските съветници на ГЕРБ. С нея се дава възможност за наемане на повече от един общински обект, което, според протестиращите, ще доведе до монополизиране на пазара. 

Близо 50 търговци посрещнаха с викове общинските съветници от ГЕРБ. Според Димитър Людиев от ГЕРБ, вносител на докладната, това ще даде повече възможности за малкия бизнес.

В момента промяната я правим за вас, обясни Людиев.

Николай Димитров, председател на Асоциацията на средния и дребния бизнес, смята, че промяната в наредбата, която ще даде възможност на един търговец да има повече от еди павилион, е в услуга на монополисти в този бранш.

Преди 4 години именно вие бяхте хората, които променихте самата наредба, и заложихте в текста всеки един търговец да има по един обект. Какво налага сега да смените посоката на мислене на 180 градуса. В желанието си да угодите и помогнете на поредния монополист, вие на практика ще затриете и унищожите малките местни търговци, каза Димитров.

Според Евгени Мосинов от БСП ограничението един търговец да има право на един павилион действително не е правилно, но групата им подкрепя местния бизнес.

Ако отпадне това ограничение, то трябва да бъде последователно, постепенно, поетапно, а това не се случва, каза Мосинов.

Според Мосинов проблемът е, че не е даден равен старт между местните и големите търговци и че с документа се урежда пазарния монопол.

Все пак докладната с промените беше приета и в Бургас търговец ще може да има повече от един преместваем обект. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна